Uskoro pregovori o kreditu

Bez autora
Jun 24 2012

Ministarstvo finansija počeće uskoro pregovore sa jednom stranom bankom koja je izabrana za prvorangiranog ponuđača za zaključenje kreditnog aranžmana od 100 miliona evra, od čega će 60 miliona biti pokriveno garancijom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD). Do 15. juna, do kada je bio rok, ponudu su dostavile četiri banke. Na osnovu njihove analize, Ministarstvo i Svjetska banka (SB) napravili su izbor najpovoljnijeg ponuđača. Očekuje se skori početak pregovora sa prvorangiranim ponuđačem oko definisanja svih bitnih elemenata aranžmana. Poziv je upućen UBS-u, Citi Bank, HSBC Investment Bank, Bank of America, Merrill Lynch, BNP Paribas, UniCredit, kao i drugim finansijskim institucijama. Ministarstvo je poziv za dostavljanje ponuda za zaključenje kreditnog aranžmana u iznosu od 100 miliona eura pripremilo u saradnji sa SB.

Uskoro pregovori o kredituMinistarstvo finansija počeće uskoro pregovore sa jednom stranom bankom koja je izabrana za prvorangiranog ponuđača za zaključenje kreditnog aranžmana od 100 miliona evra, od čega će 60 miliona biti pokriveno garancijom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).

Iz Ministarstva su agenicji Mina-business kazali da su do 15. juna, do kada je bio rok, ponudu dostavile četiri banke.

"Na osnovu njihove analize, Ministarstvo i Svjetska banka (SB) napravili su izbor najpovoljnijeg ponuđača. Očekuje se skori početak pregovora sa prvorangiranim ponuđačem oko definisanja svih bitnih elemenata aranžmana", rekli su iz Ministarstva ne navodeći o kojoj se banci radi.

Poziv je, kako je ranije objavljeno, upućen UBS-u, Citi Bank, HSBC Investment Bank, Bank of America, Merrill Lynch, BNP Paribas, UniCredit, kao i drugim finansijskim institucijama.

Ministarstvo je poziv za dostavljanje ponuda za zaključenje kreditnog aranžmana u iznosu od 100 miliona eura pripremilo u saradnji sa SB.

Kredit bi, kako je ranije saopšteno, bio odobren na rok od pet godina, uključujući jednu godinu grejs perioda.

Ministarstvo i Centralna banka Crne Gore (CBCG) dostavili su Svjetskoj banci 25. maja Pismo o politici razvoja (Letter of Development Policy) koje predstavlja formalni zahtjev za izdavanje garancije, a sadrži podatke o ostvarenim reformama, makroekonomskim poboljšanjima i reformi finansijskog sektora.

Procedura zaključivanja kreditnog aranžmana uz garanciju Svjetske banke podrazumijeva da Vlada najprije uputi bankama zahtjev za dostavljanje ponuda za kredit, nakon čega će se pristupiti usaglašavanju i potpisivanju dokumentacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik